Ideálně uvařené těstoviny neboli Al dente jsou zvenčí měkké ale uvnitř pevné na skus. Celé toto umění spočívá v nalezení správného okamžiku kdy těstoviny scedit.
Základní pravidla pro vaření těstovin jsou:
Do vody na vaření těstovin nepřidáváme žádný olej.
Na 100 gramů těstovin dejte 1l vody. Pokud dáte menší množství vody, tak se jednotlivé těstoviny slepí k sobě.
Hrnec by měl mít stejnou velikost jako plotýnka na sporáku, aby se optimálně využila tepelná energie po celém hrnci.
Sůl přidejte do vody až když začne vařit. Na 1 l vody se přidává 10 gramů soli, což je zhruba mírně navršená čajová lžička.
Těstoviny vaříme v nezakrytém hrnci a voda by měla lehce bublat.
Pravidelně těstoviny promíchejte aby se neslepovaly.
I když bude na návodu k přípravě uvedena doba varu, správnou chvíli zjistíte pouze ochutnáním.
Al dente je tedy okamžik kdy těstoviny po skousnutí kladou zubům mírný odpor.
Po scezení by se těstoviny neměly proplachovat studenou vodou. Stačí je rozložit například na plech aby nebyly ve vysoké vrstvě a nechat je vystydnout.