Nevíte jak naložit krouhané zelí? Pokud máte ze zahrádky hodně zelí a přemýšlíte jak udělat to pravé krouhané nakládané kvašené zelí, tak vám přinášíme recept.
Budeme potřebovat:
1 kg hlávkového zelí
20 g sůl
1lžička celého kmínu
Postup:
Zelí nakrouháme na struhadle a promícháme se solí a kmínem. Poté ho mačkáme pomocí rukou aby pustilo šťávu. Připravíme si nové nebo důkladně vypařené sklenice v horké vodě a začneme do nich zelí dávat bez šťávy a měchačkou mačkat aby nebyl mezi jednotlivými kousky žádný vzduch. Když máme zelí ve sklenicích napěchované, zalijeme ho zbylou šťávou asi 1 cm pod okraj sklenice. Přiložíme víčko, ale nedotahujeme aby mohl unikat vzduch při kvašení popřípadě přetékat šťáva. Sklenice dáme na hluboký talíř a necháme při běžné pokojové teplotě alespoň týden kvasit. Pravidelně kontrolujeme zdali je zelí neustále potopené ve šťávě. Pokud není, tak převaříme trochu vody se solí a po vychladnutí zelí zalijeme. Po týdnu až dvou zelí uzavřeme a sklidíme do chladna. Nyní je zelí připravené ke konzumaci. POZOR – kdyby se nahoře vytvořila plíseň, znamená to že byly sklenice špatně vymyté a zelí je na výhoz.