Brambory jsou jedna z nejčastějších příloh v českých domácnostech. Jak brambory správně uvařit?
Různě velké brambory
Aby byly různě velké brambory uvařené současně, propíchejte ty velké před vařením jehlicí na pletení.
Brambory se nerozvaří
Do vody na vaření brambor dejte trochu tuku – nerozvaří, nerozpadnou se.
Jak zabránit praskání slupky
Při vaření brambor přidejte do vody trochu soli – slupka nepopraská.
Jak vařit staré a nové brambory
Rozhodně se nedoporučuje vařit staré a nové brambory současně, protože mají různý obsah škrobu. Staré brambory vkládejte při vaření do studené vody, nové naopak do vařící.
Rychleji uvařené brambory
Do vody přidejte kousek másla nebo oleje a brambory se rychleji uvaří a budou také chutnější a zachovají si více vitamínů.
Vaření starých brambor
Při vaření starých brambor do vody přidejte lžičku cukru, mléka, lžičku octa nebo celou cibuli.
Brambory na bramborový salát
Pokud vaříte brambory na bramborový salát, tak je vařte ve vodě s trochou octa protože neztmavnou a nerozvaří se.
Loupání vařených brambor
Horké brambory přelijte studenou vodou. Půjdou pak loupat snadněji. Dokud je slupka raných brambor ještě tenká, odstraňte ji před vařením čistou drátěnkou.
Ohřívání brambor v mikrovlnné troubě
Pokud chcete uvařené brambory ohřívat v mikrovlnné troubě, lehce je navlhčete vodou – nebudou oschlé.
Brambory s klíčky
Klíčky musíme před vařením okrájet (můžou být jedovaté), pokud jsou ale větší než několik milimetrů, brambor už není vhodný ke konzumaci.