Pokud chceme vyrobit opravdu kvalitní džem nebo marmeládu, tak je důležité dodržet určitá pravidla. Dneska si ukážeme 10 tipů a rad pro výrobu džemu.
Před přípravou džemu si důkladně vypaříme sklenice v horké čisté vodě a víčka také.
Pokud vaříme džemy z pektinovými přípravky, řídíme se přesně podle návodu. Převařením ztrácí pektiny rosolovací schopnost.
Džemy můžeme místo s cukrem vařit s džemem. Takový džem je ovšem tmavý a chutná po medu.
Při vaření musíme sbírat pěnu, kterou hned použijeme jako pomazánku nebo náplň do moučníků.
Pro chuť můžeme přidat citrón nebo kyselinu citronovou, džem pak lépe rosolovatí.
Vaříme-li džem z jablek, která mají hodně pektinu, neloupeme je. Slupky se sice nerozvaří, ale na kvalitě neuberou, naopak.
Var počítáme od doby, kdy začne voda vřít v celé nádobě.
Džem je dostatečně hustý, pokud vyndáme vařečku a kapka, která z ní stéká je nejdříve protáhlá, potom se kulatí a nakonec se tvoří u vařečky záclonka.
Džem nenecháme chladnout odkrytý, na povrch by mohly dopadnout zárodky plísní.
Sklenice plníme až po okraj a zakryjeme celofánem.