Při přípravě lahodného šálku čaje, se vyplatí držet několika osvědčených pravidel.
Správná teplota vody.
Černý čaj potřebuje vodu na bodu varu, tedy 100 stupňů Celsia. Pro zelený čaj je tato teplota ale příliš vysoká, pro něj je ideální 70 až 80 stupňů Celsia.
Čas louhování čaje.
Důležité je si pohlídat čas, aby čaj nebyl přelouhovaný. Zelenému čaji dopřejme 1 až 3 minuty, podle druhu i méně. Naopak černý čaj slijte po čtyřech až pěti minutách.
Hrneček nebo konvičku je dobré dopředu předehřát. Když nalijete vařící vodu do studeného hrnku, začne totiž příliš rychle chladnout.
Správné dávkování zeleného a černého čaje. Dalo by se říct, že jedna čajová lžička čaje na čtvrtlitrový titanový hrnek.
Vždy používejte pouze čerstvě uvařenou vodu. Vodu na čaj ideálně přefiltrujte, abyste se zbavili chlóru a dalších příměsí z kohoutkové vody.