V prodejnách narazíme na nepřeberné množství tzv. malých kuchyňských spotřebičů, které se liší cenou, kvalitou, designem, ale také funkcemi, jež uživatelům nabízejí. Ne vždy se vyplatí sáhnout po nejlevnější variantě, ale ani nejdražší výrobek není v dnešní době nutnou zárukou kvality. Na co si tedy dát pozor při výběru?
Rychlovarné konvice
První parametr, který byste měli při výběru rychlovarné konvice zvážit, je její objem. Pokud sdílíte domácnost pouze s partnerem, rozhodně vám postačí objem konvice do 1,2 litru. U vícečlenných rodin se vyplatí uvažovat o konvici s objemem 1,7 litru a více. Vodu v konvici ohřívají tzv. topné spirály, a buď může být spirála viditelná po otevření vrchní části konvice, nebo může být skryta v plášti konvice. Neskryté spirála ohřívá vodu rychleji, ale usazuje se zde vodní kámen. Ten lze však snadno odstranit vyvařením konvice vodou s octem. Co se týče příkonu, nejideálnější je kolem 2 200 W. Při výběru nezapomínejte ani na dostatečnou délku kabelu.
Kuchyňské roboty
Kuchyňský robot je opravdovým pomocníkem v kuchyni. Nabízí velké množství funkcí od hnětení, míchání, sekání, strouhání, mixování, odšťavňování po mletí masa, záleží však na typu daného zařízení. Důraz při koupi kuchyňského robota byste měli klást vedle výběru možných funkcí, na objem, který dokáže zpracovat. Ideální příkon takovýchto robotů je kolem 1 000 W. Důležité je také zjistit si, zda se dá robot rozebrat pro snazší mytí a zda je vhodné mýt jej v myčce. Dobrý kuchyňský robot by měl také zvládat několik rychlostních stupňů.
Kuchyňský robot BOSCH MUM 4880 – zdroj expert.cz
Kávovary
Jednou z nejdůležitějšíc h parametrů při výběru kvalitního kávovaru je tzv. pracovní tlak. Takovýto tlak se udává v barech a optimální je, pokud kávovar disponuje více jak 9 bary. Při výrobě chutného espressa by měl být pracovní tlak přístroje kolem 15 barů. Mezi užitečné funkce u kávovarů patří funkce automatického proplachování a odvápňování. Jelikož při výrobě kávy se stejně jako u rychlovarné konvice vaří voda, i zde může vznikat vodní kámen.
Domácí pekárny
Využití domácí pekárny nespočívá pouze v pečení chleba, ale nabízí mnoho dalších funkcí pro přípravu vánoček či koláčů z kynutého těsta. Rovněž můžete v pekárně připravit bezlepkové pečivo. Při výběru se domácí pekárny můžou lišit velikostí formy, množstvím programů, které zvládnou nebo rozměry samotné pekárny. Zamyslete se také, zda domácí pekárnu opravdu využijete. Nutno však zmínit, že domácímu chlebu se jen tak něco nevyrovná.
Domácí pekárna ETA 7149 9 0020 – zdroj expert.cz
Mixéry a šlehače
V první řadě byste si měli při rozhodování o koupi mixéru uvědomit, jaký typ potřebujete. Na výběr máte z mixérů stolních, menších mixérů ponorných (či tyčových) anebo jsou k zakoupení běžné ruční mixéry, které se dají využívat i jako šlehače. Při výběru dbejte na materiál, ze kterého je mixér vyroben a také na možnost volitelných stupňů rychlostí. Také se vyplatí vybrat mixér či šlehač s vyšším příkonem. Pokud se rozhodnete pro ponorný model, který je vhodný např. pro výrobu koktejlů, polévek či omáček, dejte přednost raději mixéru s odnímatelnou „spodní nohou“ pro snazší čištění.
Ruční ponorný mixér ECG RM 993 – zdroj expert.cz
Ať už se rozhodujete o koupi kávovaru, mixéru či kuchyňského robota, vždy se vyplatí neslevovat ze svých požadavků a vybrat si takový přístroj, který vám bude nejvíce vyhovovat a pomáhat v kuchyni. Vhodné je také obrátit se při výběru spotřebiče na prodejce pro získání veškerých informací o výrobku.