Brambory snadněji oškrábeme pokud je namočíme do vody s horskou soli.
Brambory dáme vařit do horké vody, ve studené se uvolní příliš výživných látek.
Smažené brambory (hranolky) nelze delší dobu uchovat, vlhnou totiž a ztrácí křehkost a chuť.
Bramborové hranolky se nejlépe smaží ve vysoké vrstvě tuku když plavou.
Zbydou-li nám vařené brambory, nikdy je nenecháváme v hrnci na sobě ale rozložíme je vedle sebe na mísu.
Brambory vařené ve slupce snadněji oloupeme, když je po slití horké vody přelijeme studenou vodou.
Brambory na loupačku jsou nejchutnější když jsou na povrchu rozpukané.
Pokud chceme vařené brambory opéct pěkně dozlatova, můžeme je posypat trochou hrubé mouky.
Přílohové brambory nanapříklad k řízkům můžeme ozdobit sekanou pažitkou nebo petrželkou.
Nové brambory nikdy nekupujeme do zásoby protože jejich slupka rychle zasychá a potom se těžko čistí.