Jak smažit zdravěji, rady tipy na smažení

Smažení

Smažení bývá v českých domácnostech nejčastější úprava pokrmů. Zároveň je zapotřebí si uvědomit, že se jedná o jednu z nejméně zdravých úprav jídla. A jak tedy správně a zdravěji smažit?

Ideální je pořídit si pánev s nepřilnavým povrchem například titanovou. Díky tomu se nebude k pánvi lepit smažené jídlo.

Na smažení používejte výhradně oleje k tomu určené. Ideální olej na smažení je slunečnicový nebo řepkový. Nejméně vhodný olej na smažení například řízků je olivový.

Vždy olej používáme pouze jednou a pak ho vyměníme za nový.

V průběhu smažení se snažte udržovat olej čirý a čistý. Pomáhá například nakrájet do oleje silnější kolečka očištěné mrkve.

Díky speciálnímu teploměru, který lze koupit v potřebách pro kuchaře, můžete měřit teplotu oleje. To by neměla překročit 150 až 170 stupňů Celsia.

Po dosmažení odstranit přebytečný tuk například papírovou utěrkou která je k tomu vhodná.