Jak dlouho sušit bylinky, ovoce, zeleninu a houby v sušičce

sušené ovoce

V sušičce ovoce můžeme sušit nejrůznější druhy bylinek, ovoce, zeleniny a hub. Vždy je dobré dodržovat předepsanou dobu sušení uvedenou v návodu ke konkrétní sušičce ovoce. Zde popsané časy níže jsou pouze orientační. Při sušení čehokoliv je důležité v pravidelných intervalech kontrolovat jestli nedošlo k přesušení. Jak dlouho sušit zeleninu, ovoce, houby a bylinky se dočtete v následujícím článku.

Ananas nakrájejte na 10 mm plátky.
Doba sušení: 10-18 hodin
Teplota sušení: 55 ˚C

Banány po oloupání nakrájejte na 3mm kolečka.
Doba sušení: 6-10 hodin
Teplota sušení: 55 ˚C

Batáty umyjte a spařte doměkka. Oloupejte a nakrájejte na 6mm kolečka.
Doba sušení: 7-11 hodin
Teplota sušení: 50 ˚C

Bobuloviny jako maliny, borůvky, ostružiny sušte v celku.
Doba sušení: 10-15 hodin
Teplota sušení: 56 ˚C

Brambory oloupejte, omyjte a spařte na 5 minut. Nakrájejte na 3 mm kolečka.
Doba sušení: 6-12 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C


Brokolici umyjte a stonky nakrájejte na 10mm kousky.
Doba sušení: 10-15 hodin
Teplota sušení: 53 ˚C

Broskve nakrájejte na 8 mm plátky.
Doba sušení: 8-15 hodin
Teplota sušení: 56 ˚C

Bylinky sušíme na maximálně 35 ˚C. Sušené bylinky poznáme podle toho, že při zmáčknutí praskají.
Doba sušení: 2-6 hodin

Celer řapíkatý nakrájejte na 10 mm proužky.
Doba sušení: 3-8 hodin
Teplota sušení: 54 ˚C

Cibuli oloupejte a nakrájejte na 3mm kolečka.
Doba sušení: 5-8 hodin
Teplota sušení: 50 ˚C

Cuketu nakrájejte na 5 mm plátky.
Doba sušení: 7-10 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C

Červená řepa, po oškrábání vařte v páře, dokud nezměkne. Nechte vychladnout, nakrájejte na 7 mm plátky.
Doba sušení: 8-12 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C

Datle nakrájejte na 8 mm kolečka.
Doba sušení: 10-16 hodin
Teplota sušení: 55 ˚C

Fazolky zelené omyjte, odkrojte konce a nakrájejte na 2,5 cm špalíčky.
Doba sušení: 8-12 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C

Fíky umyjte, rozčtvrťte a rozprostřete na tác slupkou dolů.
Doba sušení: 20-38 hodin
Teplota sušení: 58 ˚C

Houby nakrájejte na cca 0,8 cm silné plátky.
Doba sušení: 3-7 hodin
Teplota sušení: 51 ˚C

Hroznové víno, rozpůlené hrozny pokládejte slupkou dolů.
Doba sušení: 20-28 hodin
Teplota sušení: 56 ˚C

Hrušky oloupejte a odstraňte jádřinec. Nakrájejte je na 10 mm plátky.
Doba sušení: 8-15 hodin
Teplota sušení: 55 ˚C

Chřest umyjte a nakrájejte na 2,5 cm špalíčky.
Doba sušení: 5-7 hodin
Teplota sušení: 50 ˚C

Jablka oloupejte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na 6 mm plátky.
Doba sušení: 7-15 hodin
Teplota sušení: 55 ˚C

Jahody umyjte, odstraňte stopky a nakrájejte na 10 mm plátky.
Doba sušení: 7-15 hodin
Teplota sušení: 55 ˚C

Lilek oloupejte a nakrájejte na 8 mm plátky.
Doba sušení: 4-8 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C

Meloun vodní, zbavte jadérek a nakrájejte na menší kostičky.
Doba sušení: 8-10 hodin
Teplota sušení: 55 ˚C

Meruňky omyjte, rozpulte a vypeckujte. Sušte otočené slupkou dolů.
Doba sušení: 20-28 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C

Mrkev nakrájejte na 4 mm kolečka.
Doba sušení: 6-10 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C

Nektarinky nakrájejte na 1cm plátky.
Doba sušení: 8-15 hodin
Teplota sušení: 54 ˚C

Okurku umyjte a nakrájejte na 4 mm kolečka.
Doba sušení: 4-8 hodin
Teplota sušení: 53 ˚C

Papriky umyjte, osušte a nakrájejte na 8 mm silné proužky.
Doba sušení: 4-6 hodin
Teplota sušení: 53 ˚C

Rajčata nakrájejte na 5 mm kolečka. Cherry rajčata stačí jen přepůlit a sušit slupkou dolů.
Doba sušení: 5-10 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C

Švestky umyjte, rozpulte a vyjměte pecku. Sušte slupkou dolů.
Doba sušení: 9-15 hodin
Teplota sušení: 56 ˚C

Třešně omyjte, odstraňte stopky, rozpulte a vypeckujte. Sušte slupkou dolů.
Doba sušení: 14-18 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C

Výsledný sušený produkt skladujeme v uzavíratelné nádobě aby byl chráněný před vlhkem a prachem. Přejeme vám dobrou chuť