Člověk by měl do svého jídelníčku zařadit pomalu a dlouho vařený vývar z kostí a chrupavek. Jak dlouho takový vývar vařit? Vyplatí se na něj počkat několik hodin? Je pravda že čím déle se vývar vaří, tím bude lepší? Vývar a vliv na zdraví?
Zhruba po 15 hodinách mírného varu bude vývar hotový. Po takové době pomalého vaření je plný kolagenu, kyseliny hyaluronové a je v něm více než 19 aminokyselin a minerálů. Určitě se tedy vyplatí vývar nechat pomalu táhnout aby se jen čas od času objevila nějaká bublina. Pokud bude vývar normálně vařit, je to špatně a nedojde k postupnému uvolňování výživných látek z masa a kostí. Nemluvě o barvě a chuti.
Takový kvalitní vývar silně vyživuje, působí protizánětlivě, zlepšuje zažívání, vyživuje klouby a šlachy, kůži, kosti, léčí sliznici, posiluje imunitní systém a díky obsahu glutathionu pomáhá detoxikovat.