Napadla vás někdy otázka, na jakém principu funguje tlakový hrnec neboli papiňák? Proč je jídlo v papiňáku vařené rychleji než v normálním hrnci jen pod pokličkou?
Všichni jistě víme, že voda se začne vařit při teplotě 100 stupňů Celsia. To však platí pouze pro normální tlak ovzduší. Při nižším tlaku vaří voda při nižší teplotě, naopak při vyšším tlaku se začne vařit voda při teplotě vyšší než 100 stupňů Celsia. Právě tohoto se využívá u tlakového hrnce neboli papiňáku. Při vaření se v hrnci zvyšuje tlak a voda se ohřeje na teplotu vyšší než 100 stupňů Celsia a potraviny jsou při vyšší teplotě mnohem lépe ale i dříve uvařeny.
Naopak například ve vysokých horách kde je nižší tlak, začne voda vařit při nižší teplotě než 100 stupňů Celsia.