Silný rybí zápach se zmírní, když rybu omyjete v octové vodě a do vody na vaření přidáte trochu mléka.
Křupavé rybí řízky budou, pokud do mouky na obalení řízeků z ryby přidáte nastrouhaný parmazán.
Smažené ryby budou bez zápachu pokud při smažení s rybami přidáte na pánev oloupanou a na malé kousky nakrájenou syrovou bramboru. Téměř neucítíte že se smaží ryba.
Vařená ryba se nezkroutí pokud ji na několika místech na hřbetu lehce naříznete.
Rybu zbavíte šupin tím způsobem, že jí krátce ponoříte do horké vody a pak přelijete studenou vodou. Hřbetem nože směrem od ocasu k hlavě jí zbavíte šupin.
Rybu při rozmrazování namočte do mléka a díky tomu se ztratí rybí pach a ryba bude jemnější.
Ryba se nepřichytí při smažení nebo pečení pokud do tuku nasypete trochu soli nebo rybu lehce posypete moukou.
Při přípravě ryby v alobalu dbejte na to, aby lesklá strana alobalu byla uvnitř. Jinak se ryba k alobalu přichytí.
Aby ryba při přípravě neklouzala, posypte pracovní plochu solí. Uvidíte jak tento jednoduchý trik zabírá.
Nádobí i prkénko silně páchnoucí po rybině nejdříve opláchněte studenou vodou a pak vytřete řezy citronu nebo kávovou sedlinou. Rybí zápach tímto způsobem odstraníte i z rukou.