Domácí zdravotní péče jako důležitý a nenahraditelný způsob léčby

Domácí zdravotní péče nabývá na důležitosti, což souvisí nejen s rostoucím zájmem lidí o vlastní zdraví, ale také s dopady pandemie koronaviru. Dalším významným faktorem, díky kterému je domácí zdravotní péče využívána stále častěji, je široká dostupnost této péče a rozsáhlé spektrum poskytovaných služeb. Kromě standardních služeb, jako jsou převazy ran, injekce nebo odběry krve, je zde pro pacienty i možnost intenzivní péče, včetně parenterální výživy, domácí umělé plicní ventilace a domácí hemodialýzy, tedy velmi náročných úkonů. Domácí zdravotní péče je vyhledávaná nejen pro minimalizaci pobytu v nemocnicích, ale také umožňuje pacientům kvalitnější život a lepší psychickou pohodu v pohodlí domova.

Rozhodnutí o přechodu na domácí zdravotní péči činí lékař po důkladném zhodnocení zdravotního stavu pacienta, přičemž věk už nyní nehraje téměř žádnou roli. Tento typ péče může být vhodný pro osoby všech věkových kategorií, od miminek po seniory. Pokud je domácí péče indikována lékařem, veškeré náklady jsou hrazeny z běžného zdravotního pojištění a pacient si doplácí pouze doplňkové služby, které si zvlášť objedná.

V České republice patří mezi přední poskytovatele intenzivní domácí péče agentura ProCare Medical, která má za cíl umožnit co nejvíce pacientům léčbu doma. Kromě jiného zajišťují služby jako domácí hemodialýzu či domácí umělou plicní ventilaci, provozují pobočky v osmi krajích ČR a po dohodě se zdravotní pojišťovnou zajistí péči po celé ČR. Nabízejí i dopravu pacientů plně vybavenými sanitkami. Na vyšetření, na kontroly nebo na rehabilitace, a to včetně doprovodu. Blízcí pacienta si tak nemusí brát zbytečně volno a o pacienta je postaráno. Detaily o jejich službách lze nalézt na webu www.procare.cz.