Smažení bývá v českých domácnostech nejčastější úprava pokrmů. Zároveň je zapotřebí si uvědomit, že se jedná o jednu z nejméně zdravých úprav jídla. A jak tedy správně a zdravěji smažit?
Ideální je pořídit si pánev s nepřilnavým povrchem například titanovou. Díky tomu se nebude k pánvi lepit smažené jídlo.
Na smažení používejte výhradně oleje k tomu určené. Ideální olej na smažení je slunečnicový nebo řepkový. Nejméně vhodný olej na smažení například řízků je olivový.
Vždy olej používáme pouze jednou a pak ho vyměníme za nový.
V průběhu smažení se snažte udržovat olej čirý a čistý. Pomáhá například nakrájet do oleje silnější kolečka očištěné mrkve.
Díky speciálnímu teploměru, který lze koupit v potřebách pro kuchaře, můžete měřit teplotu oleje. To by neměla překročit 150 až 170 stupňů Celsia.
Po dosmažení odstranit přebytečný tuk například papírovou utěrkou která je k tomu vhodná.