Existují určité zásady, které by se měly při zmrazování potravin dodržovat, aby člověk nepřišel například ke zdravotnímu problému.
Nejdůležitější zásada je, v žádném případě nikdy nezmrazit znovu to, co už jednou bylo rozmrazené. Mohl by se člověk totiž dokonce i otrávit.
Nic teplého do mrazáku nikdy nedáváme, protože sražená pára může mrazničku zaledovat nebo poškodit.
Nezmrazené potraviny nikdy nedáváme na ty už zmrazené. Mohlo by dojít k rozmrazení části zmrazené potraviny.
Drůbež rozmrazujeme pomalu v chladničce. Čím déle rozmrzá, tím bude kvalitnější. Po rozmrznutí drůbež nezapomeňte důkladně opláchnout.
Aby se maso v mrazáku neslepilo, nakrájené plátky nebo kousky masa proložíme mikrotenovou fólií. Maso se neslepí dohromady a později je snadno od sebe oddělitelné.
Rybí filety dáváme do pánve rovnou z mrazničky a předem je nerozmrazujeme. Byli by totiž nevzhledné a ztratili by chuť.