Jak vyrobit pizza těsto jako profesionál?

Super snadný recept na domácí těsto na pizzu se všemi tipy a triky, které potřebujete, abyste na své pizze získali opravdu chutnou kůrku!

Ingredience:

  • 400 g hladké mouky + pár špetek na poprášení
  • 1 kostka sušeného droždí
  • 1 lžička  mořské soli
  • 1 lžička moučkového cukru
  • 2 lžíce olivového oleje, plus navíc na pokapání
  • 1 polévková lžíce kukuřičné mouky, polenty nebo krupice na rozválení

Krok za krokem:

  • Než začnete připravovat těsto, předehřejte si troubu na nejvyšší teplotu (asi 240 °C, horkovzdušná 220 °C). Vložte pár kamenů na pizzu nebo 2 velké pekáče, aby byly opravdu horké.
  •  
  • V míse smícháme mouku, droždí, sůl a cukr. Uprostřed udělejte důlek a přidejte olej, poté přidejte asi 225 ml vody, aby se vytvořilo těsto. Vyklopte ho na pomoučněnou plochu a hněťte 1 minutu, dokud nebude hladká. Nechte odpočinout pod obrácenou miskou, zatímco budete připravovat omáčku na pizzu.
  •  
  • Je čas tvarovat pizzu! Na lehce pomoučené ploše vyválejte jednu kouli o průměru asi 25 cm. Kukuřičnou krupicí (nebo jinou alternativu) posypte velký čtverec pečícího papíru a poté těsto na papír přeneste. Těsto na pizzu protáhněte a konečky prstů přitlačte, dokud nebude mít průměr asi 30 cm, přičemž na okrajích vytvořte silnější kůrku. Střed by měl být asi 5 mm a kůra asi 1 cm. Opakujte pro přípravu druhé pizzy.
  •  
  • Potřete pizzy omáčkou a přidejte suroviny, které máte rádi (nepřidávejte příliš mnoho, nebo skončíte s rozmočenou pizzou). Pokapeme trochou oleje a před pečením necháme 10-15 minut odpočinout, aby těsto začalo kynout. Posuňte pizzu na předehřáté pizzové kameny nebo horké plechy, stále na pečícím papíru, abyste je mohli snadno nadzvednout. Pečte 10–15 minut, dokud základ nezezlátne a nebude křupavý.

Tip: Chcete si dopřát pravou italskou pizzu, ale na přípravu nemáte čas, nebo náladu? Máme pro vás řešení. Objednejte si u rozvoz pizzy Brno Caruso, případně zavítejte doitalského bistra Brno Caruso. Vše z těch nejlepších těstovin a připravené rozeným Italem.