Podzim je ideální dobou na to, udělat si zásobu kvašeného zelí. Pokud máte kameninový soudek a krouhač na zelí, máte vyhráno.
Kromě kmínu můžete do zelí přidat další koření jako jsou například celá hořčičná semínka nebo bobkový list či celé stroužky česneku ale také se velice hodí nové koření a celý černý pepř.
Všechno kuchyňské náčiní včetně zelňáku musí být důkladně omyto. Případná nečistota by totiž mohla způsobit plíseň. Zelák je možné předem vysířit sirnými knoty.
Při nakládání zelí, můžeme do soudku přidat i další přísady například omyté vinné listy nebo pokrájenou mrkev či jeřabinky nebo také celá malá jablíčka.
Pokud při kontrole zelí zjistíte, že se na povrchu objevila pěna nebo plíseň, rychle ji odeberte. Okraj nádoby omyjte a otřete do sucha a pak do soudku nalijte vodu svařenou se solí.
Nejlépe chutná zelí vlastnoručně našlapané. Tomu jsi jiná technika výroby prostě nevyrovná.